تقریبا همه ما با کلمه قاعدگی آشنا هستیم. قاعدگی، یک عادت ماهانه برای تمامی زنان میباشد که دوره 3 تا 7 روزه را به دنبال دارد. این دوره به دلیل آزاد کردن بافتی که برای رشد نوزاد در رحم است اتفاق میافتد. حال این دوره، هم قبل از شروع و هم بعد از شروع با خود اختلالاتی را به همراه دارد که 90 درصد زنان با آن درگیر هستند که به اختلالات به وجود آمده در قاعدگی، پی ام اس یا پیش قاعدگی میگویند.
اگر شما هم در ارتباط با نشانه های پی ام اس و راهکارهای درمان آن اطلاعات کاملی ندارید پیشنهاد میکنیم تا انتها مقاله با ما همراه باشید.
پی ام اس ( پیش قاعدگی) چیست؟
پی ام اس یک سندرم قبل از قاعدگی میباشد که بر احساسات، سلامت جسمی و رفتار یک زن در روزهای خاصی از چرخه قاعدگی تأثیر میگذارد. این اختلال را میتوان در گروه بیماریها هم قرار داد؛ چرا که در صورت پیشروی آن باید به دکتر متخصص زنان و روانشناس مراجعه کرد.
چرا سندرم پی ام اس به وجود میآید؟
دلیل دقیق به وجود آمدن این سندرم قبل از قاعدگی و در طی دوره قاعدگی به طور قطعی مشخص نیست. اما بسیاری از محققان معتقدند که این امر به دلیل تغییر، هم در سطح هورمون های جنسی و هم در سطح سرتونین در چرخه قاعدگی اتفاق میافتد.
سرتونین یک ماده شیمیایی عصبی است که در مغز انسان به وجود میآید که بر روحیه ، احساسات و افکار شما تأثیر می گذارد و باعث شکل گیری اختلالاتی مانند پی ام اس هم خواهد شد.
عوامل به وجود آمدن پی ام اس
عوامل مختلفی در به وجود آمدن این سندرم وجود دارد که مهم ترین آنها عبارتند از:
- سابقه افسردگی یا اختلالات خلقی ( برای مثال افسردگی بعد از زایمان یا اختلالات دوقطبی )
- سابقه خانوادگی این سندرم
- سابقه خانوادگی افسردگی
- خشونت خانگی
- ضربه جسمی
- ضربه روحی
علائم این سندرم چگونه است؟
علائم پی ام اس معمولا بین 5 تا 10 روز قبل از قاعدگی آغاز شده و به طور معمول با شروع قاعدگی از بین میرود. اما در برخی از زنان امکان دارد در زمان دوره قاعدگی هم این علائم مشهود باشد.
این علائم معمولا خفیف یا متوسط میباشد که طبق تحقیقات انجام شده تقریبا 80 درصد زنان بین یک یا چند علائم را خواهند داشت، که در عملکرد روزانه آنها تأثیر آنچنانی نخواهد گذاشت.
اما از طرفی 20 درصد از زنان دارای علائم متوسط تا شدیدی هستند که بر روی برخی از جنبههای زندگی آنها تأثیر خواهد گذاشت.
مهم ترین علائم سندرم پی ام اس که میتوان نام برد عبارتند از:
- نفخ شکم
- درد در ناحیههای شکم
- درد در سینهها
- جوش و آکنه
- یبوست یا اسهال
- خستگی و تغییر الگو خوابیدن
- سردرد
- هوس خوردن غذاهای شیرین
- حساسیت به صدا و نور
- افسردگی و اضطراب
چگونه میتوان این علائم را کاهش داد؟
باید این را در نظر داشته باشید که شما نمیتوانید این سندرم را درمان کنید مگر اینکه با یک روانشناس و یا یک روانپزشک تحت درمان باشید؛اما میتوانید برای تسکین این علائم کارهایی را انجام دهید.
راهکارهای کاهش علائم پی ام اس عبارتند از:
یکی از مواردی که باید حتما حتی در روزهای عادی هم رعایت کنید نوشیدن مایعات به خصوص آب میباشد. این کار برای تسکین نفخ شکم بسیار مناسب است.
-
داشتن یک رژیم غذایی متعادل
یک رژیم غذایی برای بهبود سلامت و بالا بردن سطح انرژی بسیار مفید میباشد. شما میتوانید در رژیم خود مقدار خوردن میوه و سبزیجات را افزایش و در عوض مقدار خوردن قند، نمک، کافئین و الکل را کاهش دهید.
حتما ورزش یا فعالیت را در زندگی خود ایجاد کنید، حتی زمانی که احساس نفخ میکنید یا گرفتگی عضله دارید. ورزش به بدن کمک می کند مواد شیمیایی به نام اندورفین را آزاد کند، که به بهبود خلق و خو کمک خواهد کرد.یوگا میتواند گزینه خوبی برای انتخاب در این دوره باشد؛ چرا که یوگا به طور طبیعی می تواند سطح سروتونین را افزایش داده و احساس خوب بودن را در شما ایجاد کند. همچنین به کاهش استرس کمک خواهد کرد.
سعی کنید برای کاهش خستگی در این دوران حداقل هشت ساعت در شب بخوابید. خواب خوب یکی از مواردی است که در سلامت افراد هم تأثیر دارد. اگر مشکل بیخوابی دارید باید مواردی را امتحان کنید. مانند خاموش کردن گوشی موبایل یک ساعت قبل از خواب و یا قطع نوشیدن کافئین در شب.
کلسیم و منیزیم برای کاهش گرفتگی عضلات مناسب میباشد. همچنین میتوان از مکمل هایی مانند اسیدفولیک و ویتامین B-6 هم برای جلوگیری از تغییرات خلقی استفاده کرد. استفاده ویتامین D یکبار در هفته هم توصیه میشود.
حواس پرتی از احساسات ممکن است ساده ترین کار نباشد، اما میتواند موثر باشد. برای این کار میتوانید کتاب مورد علاقه خود را مطالعه کنید؛ همچنین گذراندن وقت با دوستان یا برنامه ریزی فعالیتی که از آن لذت می برید هم میتواند کمک کند.
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر درد جسمی، تغییرات خلقی و سایر علائم روی زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد یا علائم از بین نمی روند، به پزشک یا روانپزشک مرتبط مراجعه کنید.
گریه های غیرقابل کنترل یا طولانی مدت گریه، افسردگی شدید یا غم و اندوه که در زندگی روزمره اختلال ایجاد می کند ممکن است نوع شدیدتری از سندرم پیش از قاعدگی باشد و حتما مراجعه به روانشناس ضروری میباشد.
سخن آخر
همانطور که مطالعه کردید متوجه شدید که این سندرم بر روی عواطف و جسم تأثیر زیادی میگذارد. تمامی این اختلالات به نحوه زندگی ما بستگی دارد؛ هر چه بیشتر با رعایت اصول و برنامه ریزی جلو رفته و زندگی را پیش ببریم کمتر دچار این اختلالات خواهیم شد.
اگر احساس غم و اندوه شما طاقت فرسا باشد، ممکن است به شرایطی مبتلا باشید که نیاز به درمان پزشکی یا حمایت از یک روانشناس متخصص را داشته باشید.
شما میتوانید برای راهنمایی و صحبت در ارتباط با این سندرم با مشاورین ” دل کلینیک ” در ارتباط باشید.