درمان استرس

درمان استرس چگونه است؟

تقریبا تمامی مردم گاهی احساس استرس را تجربه می‌کنند و برخی از افراد استرس را مفید یا حتی انگیزه می‌دانند. اما اگر استرس بر زندگی شما تأثیر منفی دارد و حس می‌کنید که نیاز به درمان استرس دارید، راه هایی وجود دارد که می‌توانید امتحان کنید، تا برای مقابله و درمان استرس شدید به شما کمک کند. در ضمن استرس را باید بسیار جدی گرفت زیرا استرس می تواند تاثیر جدی بر روح و روان شما داشته باشد

مقاله تاثیر استرس بر روح و روان ما می تواند اطلاعات خوبی در این باره به شما بدهد

نکته ای که لازم است در ابتدا به آن توجه داشته باشید این است که درمان خاصی برای استرس وجود ندارد. پس شاید با خودتان بگویید دلیل این مقاله چیست؟ زمانی که می گوییم درمان استرس وجود ندارد به این معنی نیست که شما باید دائما استرس را تحمل کنید، بلکه معنی آن این است که دارویی صرفا برای درمان استرس وجود ندارد که شما آن را بخورید و خوب بشوید، بلکه برای درمان استرس به طور خلاصه و کلی در برخی موارد نشانه ها و علائم استرس درمان می‌شوند، تا به شما آسیب کمتری بزنند و یا برای درمان باید این استرس ریشه یابی شده و برای درمان ریشه مشکل تلاش شود که این مورد معمولا توسط یک روان درمانگر متخصص و با تجربه انجام می‌شود. کاری که ما در این مقاله می‌کنیم، این است که برای درمان استرس راهکار هایی را به شما ارائه می‌کنیم، تا با انجام آنها بتوانید استرس کمتری را تجربه کنید و به شما توضیح می‌دهیم که دل کلینیک چطور می تواند به شما در این باره کمک کند.

علائم و نشانه های استرس

برای درمان استرس ابتدا باید بدانیم استرس چیست و چه علائمی‌دارد. مهم است که بدانید استرس ممکن است بر شما از نظر جسمی، ذهنی و همچنین بر روی نحوه رفتار شما تأثیر بگذارد. تشخیص اینکه چه زمانی استرس دلیل احساس متفاوت شما و یا رفتار شماست و چه زمان نیاز به درمان استرس است، همیشه آسان نیست و البته که استرس و اضطراب با هم متفاوت است. بنابراین لازم است که در مورد استرس بیشتر بدانید تا بتوانید متوجه شوید که آیا به درمان استرس نیاز دارید و یا خیر.

علائم فیزیکی

  • سردرد یا سرگیجه
  • تنش یا درد عضلانی
  • مشکلات معده
  • درد قفسه سینه یا ضربان قلب بالا
  • مشکلات جنسی

علائم روانی

  • مشکل در تمرکز
  • عدم توانایی در تصمیم گیری
  • احساس غرق شدن
  • دائما نگران بودن
  • فراموشکار بودن بیش از حد

تغییرات در رفتار

  • تحریک پذیر و تندخو بودن
  • مشکلات خواب مانند زیاد یا کم خوابیدن
  • اختلالات خوردن
  • اجتناب از مکان ها یا افراد خاص به دلیل عدم توانایی در مواجهه
  • زیاده روی در مصرف الکل یا سیگار کشیدن زیاد

باید ها و نباید ها در هنگام درمان استرس

استرس شدید

برای درمان استرس و مقابله با آن راه های متفاوتی وجود دارد که مهم ترین آنها را برای شما لیست کرده ایم.

کار هایی که به شما در هنگام استرس کمک می‌کند:

صحبت با افراد مختلف

سعی کنید در مورد احساسات خود با یک دوست، یکی از اعضای خانواده یا یک متخصص صحبت کنید. برای این منظور می‌توانید با ما هم تماس بگیرید. ما گوش شنوای شماییم. برای ارتباط با کلینیک تخصصی روانشناسی دل کلینیک می‌توانید از شماره تلفن 02126130237 استفاده کنید.

فعالیت فیزیکی استرس را کاهش می دهد

اگر احساس استرس می‌کنید، تحرک مداوم ممکن است به شما کمک کند. یک مطالعه 6 هفته ای روی 185 دانشجو نشان داد که شرکت در ورزش هوازی 2 روز در هفته به طور قابل توجهی استرس را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، ورزش مداوم به طور قابل توجهی افسردگی  را هم بهبود می‌بخشد.

بسیاری از مطالعات دیگر هم نشان داده اند که فعالیت بدنی به کاهش سطح استرس و در نتیجه درمان استرس و بهبود خلق و خو کمک می‌کند، در حالی که بی تحرکی ممکن است منجر به افزایش استرس، خلق و خوی بد و اختلالات خواب شود.

اگر در حال حاضر کم تحرک هستید، با فعالیت های ملایم مانند پیاده روی یا دوچرخه سواری شروع کنید. انتخاب فعالیتی که از آن لذت می‌برید کمک می‌کند تا به طور مداوم آن ورزش را انجام دهید.

خلاصه

 ورزش منظم ممکن است به کاهش استرس و بهبود علائم مرتبط با شرایط رایج سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی کمک کند.

مصرف کافئین خود را کاهش دهید

کافئین، ماده شیمیایی موجود در قهوه، چای، شکلات و نوشیدنی های انرژی زا است که سیستم عصبی مرکزی شما را تحریک می‌کند. مصرف بیش از حد ممکن است احساس استرس را بیشتر کند. به علاوه، مصرف بیش از حد ممکن است به خواب شما آسیب برساند و اگر شما از اختلال خواب هم رنج می‌برید آن را بدتر کند. همین امر می‌تواند باز به استرس شما اضافه کند. بنابراین برای درمان استرس لازم است تا جایی که می‌توانید از کافئین دوری کنید.

البته دقت کنید که افراد آستانه های متفاوتی برای تحمل میزان کافئین دارند. بنابراین بهتر از هر کس دیگری شما می‌دانید که چقدر کافئین برای شما زیادی از حد است. اگر متوجه شدید که کافئین شما را پریشان یا مضطرب می‌کند، با جایگزین کردن قهوه یا نوشیدنی های انرژی زا با چای یا دمنوش های بدون کافئین، مصرف آن را کاهش دهید. در صورتی که حتما باید قهوه بخورید می‌توانید از قهوه های بدون کافئین هم استفاده کنید، که طی فرآیند هایی کافئین آنها گرفته شده است.

به صورت کلی اگرچه بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که قهوه در حد اعتدال سالم است، اما به همه توصیه می‌شود مصرف کافئین را حتما کمتر از ۴۰۰ میلی‌گرم در روز نگه دارید، که برابر با ۴ تا ۵ فنجان قهوه است.

اما دقت کنید این به این معنی نیست که شما مجازید این مقدار قهوه را بخورید بلکه با این حال، افرادی که به کافئین حساس هستند ممکن است پس از مصرف کافئین بسیار کمتر از این مقدار، اضطراب و استرس بیشتری را تجربه کنند، بنابراین همانطور که گفته شد لازم است که میزان تحمل بدن خود را نیز در نظر بگیرید.

خلاصه

مقادیر زیاد کافئین ممکن است استرس و اضطراب را افزایش دهد، اگرچه حساسیت افراد به کافئین بسیار متفاوت است.

دیگر کار هایی که به درمان استرس کمک می­کند:

  • اختصاص زمانی از روز برای خودتان و استراحت کافی
  • از تکنیک های آسان مدیریت زمان برای کمک به کنترل خود استفاده کنید
  • از تمرینات تنفسی آرام بخش استفاده کنید
  • از قبل برای روزها یا رویدادهای استرس زا برنامه ریزی کنید – برنامه ریزی برای سفرهای طولانی یا تهیه لیستی از چیزهایی که باید به خاطر بسپارید واقعا می­تواند کمک کند

و اما کارهایی که نباید برای درمان استرس انجام دهید:

  • سعی نکنید همه کارها را یکجا انجام دهید – اهداف کوچکی را تعیین کنید که به راحتی می‌توانید به آنها برسید. اینجاست که می‌گویند سنگ بزرگ علامت نزدن است.
  • روی چیزهایی که نمی‌توانید تغییر دهید تمرکز نکنید – زمان و انرژی خود را برای کمک به احساس بهتر خود متمرکز کنید.
  • فکر نکنید شما تنها کسی هستید که استرس شدید را تجربه کرده است – اکثر مردم در مقطعی از زندگی خود استرس را تجربه می‌کنند. در ضمن افرادی که بتوانند به شما برای درمان استرس کمک کنند هم وجود دارند
  • سعی کنید از الکل، سیگار، قمار یا مواد مخدر برای از بین بردن استرس استفاده نکنید – همه اینها می‌توانند به مشکلات سلامت روان دامن بزنند و نه تنها به درمان استرس کمک نمی‌کنند بلکه فقط مشکلات را بدتر می‌کنند.

علل استرس

علل استرس

زمانی که ما علل استرس را بدانیم، بهتر می‌توانیم آن ها را از بین برده و برای درمان استرس از آن استفاده کنیم. استرس معمولا واکنشی به یک فشار روانی یا احساسی است که اغلب به احساس اینکه کنترل چیزی را از دست می‌دهید مربوط می‌شود، اما گاهی اوقات هم هیچ دلیل واضح و مشخصی برای آن وجود ندارد.

وقتی احساس اضطراب یا ترس می‌کنید، بدنتان هورمون های استرس مانند آدرنالین و کورتیزول را ترشح می‌کند. این هورمون ها می‌تواند تا حد معمول مفید باشد و استرس ممکن است به شما کمک کند کارها را بهتر انجام دهید و یا حتی انگیزه بیشتری داشته باشید. بنابراین نمی‌توان گفت که لزوما استرس بد است و هر استرسی باید درمان شود.

اما ممکن است استرس بعضی اوقات به علائم فیزیکی مانند ضربان قلب سریع تر یا تعریق منجر شود که اگر همیشه استرس دارید، ممکن است مشکل ساز شود.

شناسایی علت استرس

حال که علل احتمالی استرس را دانستید، برای درمان استرس باید دقت کنید تا ببینید علت استرس شما چیست. اگر می‌دانید چه چیزی باعث استرس شما می‌شود، پیدا کردن راه هایی برای درمان استرس و یا مدیریت آن آسان تر است.

چند نمونه از چیزهایی که ممکن است باعث استرس شوند عبارتند از:

  • کار – فشار زیاد در محل کار، بیکاری یا بازنشستگی
  • خانواده – مشکلات روابط زناشویی، طلاق یا اینکه یکی از افراد خانواده نیاز به مراقبت داشته باشد
  • مشکلات مالی
  • مشکلات سلامت – بیماری، آسیب دیدن و یا از دست دادن کسی (سوگ)

حتی رویدادهای مهم زندگی مانند خرید خانه، بچه دار شدن یا برنامه ریزی عروسی می‌تواند منجر به احساس استرس شود. این طبیعی است که برای شما سخت باشد که به مردم توضیح دهید چرا چنین احساسی دارید و یا شاید در ابتدا حس کنید که کسی شما را نمی‌فهمد، اما صحبت کردن با کسی که در مسئله روان درمانی متخصص است می‌تواند به شما کمک کند تا یک راه حلی برای آن پیدا کنید.

ارتباط با یک روان درمانگر برای درمان استرس

با توجه به تحقیقات اخیر و نتایج آن گفته می شود که اکثر کسانی که برای روان درمانی به روان درمانگر مراجعه می کنند و از استرس رنج می برند، می توانند حداقل از علائم استرس خلاص شوند و زندگی بهتری داشته باشند. بنابراین می توان گفت که ثابت شده که روان درمانی و مشاوره استرس و اضطراب می تواند با درمان ریشه های استرس، اختلالات روانی و کمک به بهبود روحیه، عواطف و احساسات فرد و با توجه به تحولات مثبت فرد، درمان استرس را ممکن کند. البته این موضوع به این معنی نیست که هر روان درمانگری این توانایی را دارد، بلکه به این معنی است که اگر این روند درست انجام شود می تواند تاثیر مثبتی روی درمان استرس شما داشته باشد. بنابراین در این شرایط، مراجعه به یک روان درمانگر خوب بسیار توصیه می شود.

یکی از مواردی که با توجه به شیوع استرس در این روز ها در دل کلینیک انجام می گیرد، روان درمانی با هدف درمان استرس و کم کردن علائم و اثرات آن است. بنابراین شما می‌توانید با خیال آسوده به متخصصین کلینیک روانشناسی دل مراجعه کنید. نکته ای که همیشه باید به یاد داشته باشید این است که روان درمانی تنها زمانی بهترین اثر خود را دارد که شما به صورت منظم برنامه ی درمانی خود را طی کنید و همچنین با روان درمانگر خود روراست باشید. منتظر شما هستیم.