همه ما گاهی اوقات، تحریک پذیر هستیم، اصطلاحا اعصاب نداریم، و یا احساس میکنیم زودرنج شده ایم. اما اگر به موقع جلوی این حس را نگیریم، این موضوع برای ما به یک عادت تبدیل شده و میتواند در آینده مشکلاتی را در زندگی ما ایجاد کند. ممکن است حرفی بزنید که بعدا از آن پشیمان شوید، ممکن است اطرافیانتان را آزرده خاطر کنید، یا سرکار به جای تمرکز بر کاری که دارید، حواستان به مسائلی باشد که با همکاران رخ داده. گاهی اوقات هم ممکن است به دلیل همین زودرنجی، روابطتان را با دوستانی قطع کنید، که میتوانند از بهترین دوستان شما باشند. زودرنجی میتواند هرآن باعث مشکلاتی غیر منتظره در زندگی ما شده و دانستن علت زودرنجی ما، درمان زودرنجی و قطع به موقع آن میتواند به ما کمک کند که از این اتفاقات غیرمنتظره، دوری کنیم.
در این مقاله 8 راهکار را به شما انتقال میدهیم که با انجام آنها میتوانید این احساس عصبانیت، تحریک پذیری و زودرنجی را درمان کنید.
فرض کنید شخصی به شما میگوید: “چرا اینقدر بداخلاق هستی؟”. اولین چیزی که به ذهن همه ما میرسد این است که به فرد پاسخ دهیم: “من بد اخلاق نیستم!”. یا اینکه او را سرزنش کنیم، و اشتباهاتی که او انجام میدهد را به او یادآور شویم. اما اگر چندین نفر این موضوع را به شما گفتند، نیاز به بررسی بیشتری دارد. قطعا انکار زودرنجی راه آسانی برای مواجهه با دیگران است، اما بهترین راه نیست و این موضوع به جای اینکه به درمان زودرنجی کمک کند، برعکس باعث بدتر شدن شما میشود. نیاز نیست به همه اعلام کنید که بله من زودرنج هستم، بلکه همین که پیش خودتان این موضوع را قبول کنید، خود قدم اول برای درمان زودرنجی است. جالب است بدانید، همین که بدانید شما یک فرد زودرنج هستید، میتواند از زودرنجی شما کم کند.
گاهی اوقات، منشا زودرنجی شما بسیار مشخص است و گاهی اوقات خیر. برای مثال ممکن است یکسری اتفاقاتی که شما به آن علاقه ندارید، علت زودرنجی شما باشند. گاهی اوقات ممکن است حتی علت زودرنجی شما مشکلات جسمی شما باشد. گاهی اوقات هم ممکن است کاملا از علت زودرنجی خود بی خبر باشید و این در حقیقت استرس و اضطراب شما باشد که علت زودرنجی شما شده است. کمی با خود فکر کنید که چه چیزی علت زودرنجی شما شده است. این تفکر میتواند به شما کمک کند تا مشکلات دیگری را هم اگر وجود دارند کشف کنید.
حتی گاهی اوقات گرسنگی یا تغذیه بد هم میتواند باعث زودرنجی شود. معمولا کافئین بالا میتواند به استرس دامن زده و باعث زودرنجی شود. البته دقت کنید که همیشه علت زودرنجی بیرونی نیست. گاهی اوقات حتی ممکن است زودرنجی نتیجه تغییرات هورمونی و یا گاهی اوقات ناشی از انواع اختلال های سلامت روان باشد.
شما باید افکار خودتان را کنترل کنید. افکاری مانند این که من اینجا را یک دقیقه دیگر هم نمیتوانم تحمل کنم، یا این فرد را دیگر بیشتر از این نمیتوانم تحمل کنم نه تنها باعث بدتر شدن رنجش و عصبانیت شما میشود، بلکه بدن شما با پاسخ به این افکار با آزاد کردن هورمون کورتیزول، باعث افزایش استرس شما خواهد شد. ضربان قلب و فشار خون شما بالا میرود و ممکن است احساس کنید عرق کرده اید. در این زمان است که بیشترین چیزی که به شما کمک میکند یک نفس عمیق است. نفسی که به آرامی میکشید میتواند پاسخ های فیزیولوژیکی که بدن شما میدهد را آرام کند. در نتیجه مغز شما هم آرام میشود و میتوانید بهتر تصمیم بگیرید.
زمانی که احساس میکنید زودرنجی شما بر شما غالب شده است، سعی کنید چندین نفس پشت سر هم و به آرامی بکشید. اگر بتوانید نفستان را ثانیه ای نگه دارید که بهتر است. این کار را سه بار انجام دهید و مطمئن باشید که نفس عمیق برای درمان زودرنجی مفید بوده و احساس بهتری خواهید داشت.
ممکن است که جویدن آدامس برای دندان های شما مضر باشد، اما فایده هایی هم دارد. آدامس یکی از راه های سریع برای کاهش استرس است که میتواند جلوی رنجش زودهنگام شما را بگیرد. دفعه بعدی که حس کردید دارید عصبی میشوید یک آدامس بجوید و خواهید دید که کمی آرامتر شده اید.
وقتی که بسیار خسته هستید، تحریک پذیری شما بالا میرود و ممکن است هر استرسی بتواند تاثیر خود را چندین برابر بر روی شما نشان دهد، چون به خودی خود کار زیاد باعث استرس میشود. در این شرایط، حتی چند دقیقه استراحت هم میتواند یک تاثیر بزرگ داشته باشد. پس استراحت کنید و بدانید که استراحت میتواند یکی از درمان های رنجش زودهنگام باشد.
ضمنا دقت کنید که منظور از استراحت، استراحتی برای مغز شما است. بنابراین این استراحت میتواند شامل خوابیدن هم باشد اما تنها به معنی خوابیدن نیست. شما میتوانید به موسیقی گوش دهید، راه بروید و یا حتی بازی کنید.
یکی از علت های زودرنجی عدم تعادل در وضعیت فیزیولوژی بدن است. ورزش میتواند حتی برای سلامت روان انسان مفید باشد. بنابراین هر فعالیت بدنی ای میتواند یک درمان بسیار موثر برای اضطراب و استرس، اختلالات خوردن و همچنین درمان زودرنجی باشد. به خصوص زمانی که زودرنجی شما از یک اختلال روانشناسی دیگر نشات گرفته باشد، ورزش میتواند کمک کند
نکته مهم این است که باید تعادل را رعایت کنید. اگر ورزش میکنید رژیم بسیار سخت غذایی نگیرید. و یا اگر نیاز به رژیم دارید ورزش های بسیار سخت و طاقت فرسا انجام ندهید. خود رژیم غذایی ناسالم یا فعالیت بیش از حد ممکن است برای بدن مضر باشد و در نهایت باعث شود که تحریک پذیری شما حتی بیش از پیش شود.
جالب است بدانید که ما میتوانیم تا حد زیادی افکار خود را مدیریت کرده و آنهارا تغییر دهیم. نگرش ما به زندگی قطعا میتواند یک علت زودرنجی ما باشد. برای مثال ممکن است ما در یک صف برای خرید نان باشیم. حال هم میتوانیم از بوی نان لذت ببریم یا با کسی هم صحبت شویم، هم میتوانیم با خود به این فکر کنیم که “از تلف کردن زندگی در این صف های بی معنی متنفرم”. در هر دو حالت ما زمان مشخصی را منتظر خرید نان بودیم. اما در حالت اول افکار خود را مدیریت کرده و در حقیقت به درمان زودرنجی کمک کرده ایم. ضمن اینکه باید با خودتان رو راست باشید. در مثال بالا، با خود فکر کنید که افراد زیادی به نان احتیاج دارند و پخت نان هم زمان بر است. بنابراین طبیعی است که صف ایجاد شده و خرید نان کمی طول بکشد.
زودرنجی به تنهایی یک اختلال روانشناسی نیست. اما در موارد بسیاری میتواند نشانه ای از بسیاری از مشکلات سلامت روان باشد. بنابراین اگر برای مدت زیادی است که احساس میکنید زودرنج شده اید یا اگر افراد زیادی به شما میگویند که زودرنج هستید، میتوانید از یک روان درمانگر کمک بگیرید. یک دکتر روانشناس خوب میتواند مشکل شما را شناسایی کرده، به شما گوشزد کند و همچنین در درمان زودرنجی و همچنین درمان مشکلات دیگر سلامت روان شما، شما را یاری کند.