خانم ها معمولا روحیه ای به مراتب حساس تر دارند. به همین دلیل جالب است بدانید که خانم ها دو برابر بیشتر از آقایان امکان ابتلا به افسردگی را دارند. این موضوع در ایران نمود بیشتری هم دارد، تا جایی که زنان 3 تا چهار برابر بیشتر از حد معمولی به این بیماری متاسفانه دچار می شوند. بنابراین اهمیت بسیاری دارد که ما با علائم و نشانه های افسردگی، به خصوص در مورد بانوان محترم آشنا باشیم، تا بتوانیم از آن پیشگیری کنیم و یا به درمان افسردگی زنان بپردازیم. و از آنجایی که زنان معمولا نقش مهم مادری را نیز ایفا می کنند اهمیت سلامت روح و روان در مادران و خانم های متاهل دو چندان می شود. به همین دلیل درمان افسردگی زنان متاهل خود یک موضوع بسیار پر اهمیت است که در ادامه به آن می پردازیم
در بسیاری از موارد، خانم ها تمایل دارند تا با این مشکلات زندگی کنند، به آن عادت کرده اند و یا به دلایل فرهنگی تمایلی به مطرح کردن این موضوع با کسی ندارند. اما خانم های عزیز باید بدانند که درمان افسردگی می تواند به آن ها برای داشتن یک زندگی کاملا بهتر کمک کند و زندگی را برای آنان شیرین تر و انگیزه زندگی را برای آنان به مراتب بیشتر کند
علائم افسردگی در زنان متاهل
یکی از مهمترین سوالاتی که در حوزه روانپزشکی و روان شناسی مطرح می شود این است که علائم افسردگی در زنان متاهل چیست؟ علائم افسردگی در زنان متاهل به میزان بسیار زیادی یکسان است و شباهت فراوانی به یکدیگر دارند، با این حال برخی از زنان، مجموعه ای از علائم افسردگی را تجربه می کنند اما برخی از آن ها ممکن است تنها با یک یا دو نوع از علائم افسردگی مواجه شوند. در ادامه به تشریح این موضوع خواهیم پرداخت.
علائم افسردگی در زنان متاهل کدامند؟
هرکدام از موارد ذیل می تواند نشانه ای از بروز افسردگی در یک زن خانه دار یا شاغل باشد. این علائم عبارتند از:
- احساس ناراحتی، عصبانیت یا پوچی مداوم در زندگی
- از بین رفتن میل به فعالیت های جنسی و عشق بازی
- بیتفاوتی نسبت به امور، تحریکپذیری و واکنش سریع یا گریه بیش از حد
- احساس گناه و سرزنش خویشتن، بیارزشی، ناامیدی و بدبینی
- خواب بسیار زیاد یا بسیار کم به نحوی که احساس خواب آلودگی به صورت مداوم وجود داشته باشد
- بیدار شدن اول صبح
- بی اشتهایی و از دست دادن وزن یا پراشتهایی و افزایش وزن
- کاهش انرژی برای انجام کارهای روزمره، خستگی مفرط و حس کاهش سرعت
- افکار مربوط به خودکشی یا اقدام به خودکشی
- مشکل در تمرکز یا مشکل در به خاطر آوردن موارد مهم روزمره یا تصمیمگیری برای اقدامات مهم در زندگی
- وجود مشکلات فیزیکی مانند سردرد، بیماریهای گوارشی یا دردهای مزمن
علت بروز افسردگی در زنان متاهل
علل مختلفی در بروز افسردگی در زنان متاهل دخیل است که به دو دسته تقسیم می شوند. این موارد عبارتند از:
- عوامل ژنتیکی و هورمونی
- عوامل محیطی
تاثیر عوامل ژنتیکی و هورمونی بر افسردگی در زنان متاهل
زنانی که در خانواده هایی با سابقه افسردگی بزرگ شده اند بیشتر از سایر زنان با علائم افسردگی مواجه می شوند. اگر مادر در زمان حاملگی یا شیر دادن به افسردگی مبتلا باشد احتمال افسردگی در فرزند وی در بزرگسالی و متاهلی نیز افزایش میابد.
علاوه بر این مسئله باید به مشکلات هورمونی نیز اشاره کرد که البته تا حدی هم طبیعی است اما علائم ناشی از مشکلات هورمونی هرگز نباید به افسردگی مداوم در زندگی منجر گردد در غیر این صورت به درمان جدی نیاز دارد.
اغلب زنان در دوران ماهانه و همچنین در زمان یائسگی و مواجهه با اختلالات قاعدگی، علائمی از افسردگی را تجربه می کنند با این حال این علائم کاملا گذرا بوده و نباید به یک معضل جدی در زندگی فرد منجر گردد. عوامل دیگری همانند ترس از تغییر شرایط زندگی، مادر شدن، حاملگی و پرورش فرزند نیز ممکن است با بروز افسردگی همراه باشند. یکی از شایع ترین افسردگی ها در زنان متاهل، افسردگی در زمان بارداری و بعد از زایمان است.
تاثیر عوامل محیطی بر افسردگی در زنان متاهل
عوامل بسیار زیادی در محیط اطراف وجود دارد که می تواند سبب بروز افسردگی در زنان و یا تشدید این علائم شود. از مهمترین عوامل بیرونی موثر در افسردگی زنان می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- کاهش زمان خواب و استراحت بخصوص بعد از تولد فرزند
- افزایش وزن به علت مصرف داروهای جلوگیری از بارداری یا تنظیم قاعدگی
- افزایش وظایف ناشی از خانه داری، بچه داری، مهمان داری و کاهش زمان اختصاصی برای خلوت با خود
- کاهش توجه همسر به نیازهای روحی، عاطفی و جنسی زن
- قرار گرفتن در معرض مشکلات مالی
- افزایش مدت زمان ماندگاری زن در خانه یا بیرون رفتن های اجباری
- کاهش مدت زمان جمع های دوستانه و یا حذف دوستان صمیمی به علت افزایش مسئولیت های زناشویی
- چشم پوشی از نیازهای ضروری و آرزوهای شخصی به علت درک مسائل خانوادگی و رشد فرزندان
- کاهش مواجهه با نور خورشید و کاهش میزان ویتامین دی که تاثیر بسیار زیادی در کاهش انرژی انسان دارد
- افزایش فشارهای فضای مجازی برای برخورداری از یک ظاهر و اندام ایده آل
- نظرات منفی دیگران و بخصوص افرادی که انرژی منفی بسیار زیادی را ساطع می کنند
- دخالت های بیجا و غیردلسوزانه خانواده ها در امور شخصی و مسائلی که باید صرفا توسط طرفین حل و فصل شود
- وقوع خیانت و احساس عدم امنیت عاطفی در زندگی زناشویی
- مصرف برخی از داروها
افسردگی ارثی و افسردگی یائسگی
متداول ترین و شناخته شده ترین انواع افسردگی در زنان متاهل شامل افسردگی ارثی و افسردگی یائسگی است. افسردگی ارثی در سن 15 الی 30 سالگی نمود پیدا می کند. اگر فردی تا سی سالگی به افسردگی ارثی مبتلا نشود بعید است تا بعد از آن به این نوع از افسردگی مبتلا شود.
با گذر از سن سی سالگی ممکن است از افسردگی های در قالب افسردگی بارداری، افسردگی بعد از زایمان، افسردگی به علت مشکلات عاطفی، طلاق و … نمود پیدا کند اما بعد از آن در دوره چهل سالگی احتمال بروز یک نوع دیگر از افسردگی وجود دارد که افسردگی یائسگی نام دارد.
شاید قدری عجیب به نظر برسد اما اغلب زنان این نوع از افسردگی را تجربه می کنند که اغلب با رفتارهای پرخاشگرانه همراه است اما در بسیاری از موارد به روان درمانی نیاز نیست و رعایت وضعیت زنی که در دوره یائسگی به سر می برد کفایت می کند اما اگر شرایط محیطی، ژنتیکی و هورمونی دست به دست یکدیگر بدهند می توانند علائم افسردگی یائسگی را افزایش داده و نیاز به درمان را ضروری سازند. متاسفانه اغلب زنان جامعه با بی مهری اعضای خانواده در دوران یائسگی مواجه شده که به افزایش علائم افسردگی منجر می شود.
و اما درمان افسردگی در زنان متاهل چیست ؟
متاسفانه اغلب زنان افسرده در رده سنی چهل سال به بالا قرار دارند و این مسئله روند درمان و مراجعه به پزشک را دشوار می کند. اغلب زنانی که در این رده سنی قرار دارند دیدگاه مطلوبی نسبت به مراجعه به روانشناسان نداشته و این مسئله می تواند درمان زنان افسرده را بسیار دشوارتر نماید.
این دوره از زندگی یک زن با علائمی از افسردگی و کاهش رابطه عاطفی با همسر و همچنین استقلال فرزندان همراه است و همه این مسائل می توانند روحیات یک مادر و زن متاهل را تحت تاثیر قرار دهند.
مراجعه به روانپزشک و روان درمانی باعث می شود زنان افسرده بتوانند به میزان بسیار زیادی با این مسئله مقابله کنند و از تشدید علائم افسردگی جلوگیری به عمل آورند. زنان باردار، زنانی که زایمان کرده اند، زنانی که با مشکلات هورمونی مواجه شده اند، زنانی که شکست عاطفی دیده و با خیانت همسر مواجه شده اند و زنانی که به علت سایر مسائلی که در مطالب اخیر بیان کردیم به علائم افسردگی مبتلا شده اند باید حتما به روان شناس و روان پزشک مراجعه کرده و ضمن مصرف داروهای پیشنهادی در جلسات روان درمانی نیز شرکت کنند.
- در ابتدا باید از اشخاص مورد اعتماد خود کمک بگیریم
- به خود اهمیت دهیم
- کارهایی که به آن علاقه مندیم را انجام دهیم
- موسیقی گوش دهیم
- فعالیت کنیم
- رژیم غذایی موثر داشته باشیم
- با یک روان درمانگر خوب در ارتباط باشیم
کلینیک روانشناسی دل برای درمان افسردگی در افراد متفاوت از جمله درمان افسردگی در زنان متاهل دارای متخصصین بسیار مجرب است و می کوشد تا با تیمی بسیار حرفه ای درصدد رفع مشکلات بانوان جامعه برآید.